Våra unga och deras sammanhang

Att arbeta mentaliseringsbaserat med ungdomar handlar om att hjälpa dem hitta fotfästet i en värld som kan kännas förvirrande och motsägelsefull – att känna sig sedd, förstådd och våga tro på att det någon säger är värt att lyssna på.

MBT-A

Mentalization Based Treatment for Adolescents
(MBT-A; Rossouw & Fonagy, 2012) är en terapiform utvecklad för att möta behoven hos ungdomar med interpersonella svårigheter, känslomässig instabilitet, impulsivitet och självskadebeteende. Även om modellen ursprungligen togs fram för att behandla problem kopplat till självskadeproblematik, används den idag transdiagnostiskt och erbjuder ett specifikt förhållningssätt för ungdomar med olika typer av problematik.

Forskning visar preliminärt att mentaliseringsbaserad terapi för ungdomar kan hjälpa vid självskadebeteende och känslomässig instabilitet, särskilt vid personlighetsrelaterade svårigheter (Rossouw & Fonagy, 2012; Byrne et al., 2020).

MBT-CD

Mentalization Based Treatment for Conduct Disorder (MBT-CD; Taubner et al., 2021) är en terapi, utvecklad av professor Svenja Taubner i Tyskland, som riktar sig till ungdomar i miljöer med hög grad av tvång och komplexitet för patienten med mångfacetterade symtombilder.

Fokus ligger på att stärka ungdomens förmåga att förstå sig själv och andra i sociala sammanhang, vilket kan bidra till ökad empati, minskad benägenhet till aggressiva uttryck och en mer öppen och konstruktiv kommunikation – både inom familjen och i andra relationer. Även MBT-CD har visat lovande forskningsresultat.

En pilotstudie av Taubner och kollegor visar att metoden är genomförbar, väl mottagen av ungdomarna och kan bidra till ökad mentaliseringsförmåga och minskade antisociala beteenden (Taubner et al., 2021). Ytterligare forskning pågår för att stärka evidensläget.